Metro Riyad

Metro Riyad Design Joint Venture Strukton Triple Bridge

FAST, een internationaal consortium waar onder andere Strukton in deelneemt, realiseert op dit moment drie metrolijnen in de Saoedische hoofdstad Riyad. Riyad is een snelgroeiende en grote stad. De stad telt 5,7 miljoen inwoners maar zal er naar verwachting in 2030 8,3 miljoen tellen. De metro zal een oplossing bieden voor de dagelijkse verkeersproblemen. Nu wordt er voor de 7,4 miljoen dagelijkse woon-werkverkeer bewegingen slechts in 2% van de gevallen gebruikgemaakt van het openbaar vervoer.

Grote getallen

Voor de bouw van het metronetwerk zal 600.000 ton staal nodig zijn, tachtig keer zoveel als voor de bouw van de Eiffeltoren, en 4,3 miljoen kubieke meter beton. Er zullen in totaal meer dan 30.000 mensen aan werken. Als de werkzaamheden volgens plan lopen, zal het netwerk in 2018 of 2019 in bedrijf komen.

Ontwerpcommissie

Voor de ontwikkeling van het metroproject is een Design Joint Venture opgericht. Daarnaast was er een tijdelijke ontwerpcommissie ingesteld om het projectmanagement te adviseren. Hans Moll, partner van Triple Bridge, was voorzitter van deze commissie.